פקודי
הרמב"ן מציין שסיום ספר שמות עם התיעוד המפורט של בניית המשכן וכל כליו מציב את העם היהודי ככלל ברמה רוחנית ששררה בבתיהם של האבות והאמהות בסופו של החומש הקודם, ספר בראשית. כפי שהשכינה שרתה מעל האוהלים של האבות והאמהות, עם בניית המשכן, השתכנה השכינה בקרב בני ישראל ונגלתה להם באמצעות המשכן שנבנה למטרה זו.
בדבריו אלה של הרמב"ן יש מסר חשוב. המסורת היהודית מלמדת אותנו שיש שני מקומות שבהם השכינה שורה, מקומות שבהם צריך לטפח את החיבור בן האדם לאלקיו. תהילת האל ממלאת את העולם. הקב"ה נמצא בכל מקום. אך האדם הזעיר איננו יכול להכיל את היקום העצום והמורכב הזה. אנחנו זקוקים כביכול לקשר אישי עם האלקים, קשר שנוכל דרכו להתחבר אליו. את הקשר הזה אפשר למצוא, לפי המסורת היהודית, בשני מקומות בעולמנו הקטן והצר: מקום אחד כזה הוא הבית שלנו, המשפחה וחיי היומיום. מקום נוסף למפגש עם האלקים הוא בית עבודת האלקים, מקום של לימוד תורה ותפילה, בתי הכנסת ובתי המדרש. זה המשכן החלופי שבו השכינה שורה, ואנחנו יכולים להבחין בשכינה רק אם אנחנו מכוונים וקשובים מספיק כדי לחוות ולזהות אותה. שני עמודים אלה ליוו את העם היהודי במסעו הארוך בהיסטוריה ובעולם.
שני מבצרים אלה של כוח וחיוניות יהודית, הבית ובית הכנסת או בית המדרש, מקומות המפגש, כביכול, של עם ישראל עם אלקיו, נמצאים תחת מצור והתקפה בחברה המודרנית שלנו היום. הבית, הנישואים, הילדים ומושג המשפחה פינו דרך למערכות יחסים, מגורים משותפים ופרידה, נישואים מאוחרים, מספר הולך וגדל של גירושים, התעללות במסגרת הנישואים והקרבת הילדים והמשפחה על מזבח הקריירה והנהנתנות. בלי משפחות יהודיות חזקות לא יכולה להיות מדינת ישראל חזקה או עם ישראל בר קיימא. נישואי התערובת היום שחקו את מושג המשפחה היהודית, אבל גם כשאין נישואי תערובת, קשרי המשפחה מתרופפים בגלל טלוויזיה, אינטרנט והחברה באופן כללי. לפעמים אפילו מחוות שמקורן בכוונה טובה פוגעות במשפחה.
בשנים שכיהנתי כרב במיאמי ביץ', ילדינו היו קטנים ותמיד היו לנו אורחים רבים בשבת, מה שלא אפשר הרבה קשר בינינו, ההורים, לילדינו. ביום שישי אחד שאלה אחת הבנות הצעירות שלנו את רעייתי, "אמא, גם ילדים הם אורחים?" הבנו את המסר ודאגנו שאחת מארוחות השבת תהיה תמיד רק עם הילדים שלנו.
גם מוסד בית הכנסת איבד הרבה מכוחו אצל מי שבעיניו הוא הפך לעניין של גחמה ונוחות אצל המתפללים וחדל מלהיות בית האלקים, מקום שבו אפשר לראות את האלקים ולעבוד אותו כמפורט בתורה ובהלכה. אני מקווה שנפנים את המסר של הרמב"ן.