נח
חז"ל לא כל כך מתחו ביקורת על נח, שהרי התורה עצמה חולקת לו מחמאות ומכנה אותו "איש צדיק", אלא יותר חששו ממנו.
לא פעם הרגשתי שהגישה הזאת צמחה מתוך הרעיון שרש"י עצמו מציע בפירושו על מקור השם נח. רש"י טוען שהשם נח לא נגזר מהמילה "נחמה" אלא מהמילה "מנוחה" או "הנחה", נח אך לא מנחם. רש"י מייחס את הבנתו זו לשם נח לעובדה שנח היה האבא, כביכול, של הקידמה הטכנולוגית והמודרניזציה בחקלאות. נח היה אחראי להמצאת מחרשת הברזל, הכלי החיוני הראשון לעיבוד האדמה שפותח, ולעובדה שבני האדם התיישבו במקום אחד וזנחו את אורח החיים הנוודי. זאת היתה תרומתו הגדולה לקידום הטכנולוגיה האנושית.
נח הפך למקור הקידמה הטכנולוגית של בני האדם, קידמה שהביאה להם מנוחה והקלה על עומס העבודה. אך הטכנולוגיה לבדה, עם כל היתרונות הנלווים אליה, לא מבטיחה לנו שום נחמה נפשית, רוחנית או חברתית. היא לא מנחמת אותנו בשעת צער וגם לא מחזקת את רוחנו ברגעים של פקפוק עצמי וחרדה אישית. אם נח יכול היה להשיג את המטרות האלה, אומר רש"י, שמו היה אז מנחם – אדם שמביא נחמה לנפש המוטרדת. לכן נח נחשב במסורת לאדם לא שלם, אדם שמתקדם מבחינה טכנולוגית, אך לוקה בחסר מבחינה רוחנית. בקיצור, תיאור מדויק למדי של החברה האנושית בעולמנו היום.
חכמי התלמוד לימדו אותנו "חוכמה בגוים תאמין". אם מישהו אומר לך שיש לאומות העולם חכמה וידע וכישורים, תאמין לו. "תורה – אל תאמין" אך אם מישהו אומר לך שיש תורה ומוסר באומות העולם, אל תאמין לו. ליהדות ולחברה היהודית אין התנגדות עקרונית לקידמה טכנולוגית. אנחנו לא כת האמיש ואנחנו גם לא מוכנים לשבת במושב האחורי כשמדובר בשיפור תנאי החיים הגופניים של בני האדם על האדמה הזאת. עם זאת, היהדות מבינה שנחמה פסיכולוגית ורוחנית אמיתית לא נמצאת בגרסה האחרונה של האייפוד.
הטכנולוגיה של נח יכולה להועיל מאוד בחברה שמאמצת לליבה את הערכים של אברהם אבינו ואת אמונותיו. אך בלי מוקד רוחני ובלי איפוק, הטכנולוגיה משתוללת והופכת את עולמנו למקום שמפחיד יותר לחיות פה, ובכך דוחפת רבים לערוג לימים הטובים ההם שבהם היתה פחות טכנולוגיה. הטכנולוגיה המתקדמת של נח לא הצליחה להציל את העולם מפגעי הרשע שהביאו על האנושות את המבול שמתואר בפרשת השבוע.
הערכים החשובים של אברהם והתנהגותו הקדושה כמעט הצילו את מושב הרשע בעולם הזה, סדום. העולם הוא עולמו של נח, אך קיומו תלוי, בסופו של דבר, בקיומם של ילדי אברהם ובניצחון אמונותיהם.