Rabbi Wein.com The Voice of Jewish History

Rabbi Wein’s Weekly Blog
 Printer Friendly

טיפול נוסח אלול



את/ה נהנה מדברי הרב וויין בעברית?

ספרו של הרב בערל וויין בעברית
חוקי חיים
שיחות ורעיונות לאלול ולירח האיתנים (חודש תשרי)
העוסקים בענייני תשובה, הימים הנוראים וסוכות
כשמו כן הוא - הספר מכיל חוקי חיים רבים שמנסחם כדרכו הרב וויין באופן נפלא

הזדרז לרכוש בטל. 02-5380105

http://www.rabbiwein.com/Chukei-Chaim--by-Rabbi-Berel-Wein-brHebrew-Book-P3.html


בחברה שאנו חיים בה, יש ביקוש גדול למטפלים. בעיות נפשיות, רגשיות, גופניות ומשפחתיות הפכו כולן עכשיו לנחלתו של המטפל. בדחן שואל כמה פסיכולוגים צריך כדי להחליף נורה, ומשיב שרק אחד, אבל הנורה צריכה לרצות להשתנות.
כלומר, מטפלים יכולים לעזור רק לאלה שרוצים לקבל מהם עזרה. מאחר שרוב הבעיות מהסוג הזה, הנפשיות, הגופניות, הרגשיות והמשפחתיות, נולדו בעצמן בגלל חוסר משמעת ומחויבות של האדם עצמו, למטפל שמנסה לשפר את המצב מחכה משימה לא פשוטה.

 
אני יודע משיחות עם חברים שלי שהם מטפלים, שהקושי הגדול ביותר בטיפול באנשים הוא הסירוב של רבים מהם להתמודד באמת עם המציאות ועם הבעיות שלהם. במידה רבה, כולנו חיים בחלום על עצמנו ועל הסביבה שלנו. אנחנו מחליפים את מה שישנו באמת במה שאנחנו רוצים שיהיה, ולכן אנחנו מתוסכלים כל הזמן בתת-מודע ומאוכזבים מכך שהחלומות שלנו אינם מתאימים למציאות קיומנו.

 
המנהיגים הפוליטיים שלנו אלופים בבלבול מציאות ופנטזיה ומציעים פתרונות שאינם יכולים להתממש בעולם האמיתי. גם רבים מהמנהיגים הרוחניים שלנו מציעים פתרונות למחלות הרוחניות שלנו בלי להתחשב במציאות של הבעיות שלנו ומשום כך גם בחוסר הטעם שבפתרונות אלה.

 
המפתח לטיפול מוצלח הוא כנות אכזרית ובחינה עצמית מדוקדקת. כאן נכנס ללוח השנה היהודי חודש אלול.
יהודים שומרי מצוות תמיד ראו בחודש אלול זמן לעשיית ההכנות לקראת ימי הדין של ראש השנה ויום כיפור. זה בוודאי מדויק ונכון, אך חודש אלול הוא יותר מזה. תכליתו העמוקה היא לאפשר לנו להתמודד עם המציאות - לראות את עצמנו, עם כל הפגמים, כפי שאנחנו באמת. הוא נועד לא למקד אותנו בתקוות ובתוכניות לעתיד אלא יותר לשרטט לנו את משגי העבר ואת התפיסות המוטעות שלנו בהווה. זה הזמן לבחון את עצמנו ולא את אחרים, לראות את התמונה הקטנה, כביכול, ולהתעלם עד כמה שניתן מהרעש, מהסחות הדעת ומההבלים של חיי היומיום. בטיפול אנחנו צריכים להיות מסוגלים לצאת מהקופסה שאנו כלואים בה ולראות את עצמנו באור אחר.
על-כן יש בחודש אלול אלמנט טיפולי חזק, מפני שהוא יוצר לנו סביבה שבה אנחנו יכולים לראות את עצמנו באור אמיתי. אבל כמו בכל טיפול זה יכול לקרות רק אם אנחנו מוכנים להתבונן באותו אור חדש ואפילו מטריד.

 
בהיסטוריה היהודית היו אנשים שעצרו את שגרת חייהם למשך חודש אלול כולו כדי ליצור לעצמם את התנאים המתאימים להכרה העצמית שחיונית כל כך להצלחת הטיפול. בעולם המסובך שלנו שבו אנחנו נאלצים, בעל-כורחנו לפעמים, להיות בקשר מתמיד עם כולם, קשה הרבה יותר להשיג הפרדה כזאת. בכל זאת, כולנו יכולים להודות שנטילת פסק-זמן והתבוננות באני האמיתי, בהתנהגות, בדיבור, בגישות וביחסים שלנו, במקום להמשיך הלאה מכוח האינרציה, עשויה להביא לנו תועלת טיפולית עצומה.

 
שלא כסוגים אחרים של טיפול, הטיפול של חודש אלול איננו עולה כסף, אך הוא דורש מסירות ומחויבות. כושר הריכוז הנפשי מוגבל לזמן קצר מאוד. אנחנו חיים בסביבה של סיסמאות קצרות ששולטות באופן שבו אנחנו שופטים את עצמנו ואת זולתנו.

 
אציל פולני שאל פעם את הרבי מקוצק, "מדוע אנשים חושבים שאתה גדול כל כך? מה התכונה העיקרית שלך?" הרבי מקוצק השיב, "אימנתי את עצמי להיות מסוגל להתרכז אך ורק בנושא אחד במשך שעות רבות מאד." בחברה המודרנית שלנו, נדמה שכמעט אי אפשר לצפות מאנשים להתרכז בניתוח עצמי במשך חודש שלם. ובכל זאת, נדמה שזאת משימה סבירה ואפילו מטרה ראויה לעשות זאת במשך כמה דקות ביום.

 
כדי שהטיפול יועיל, צריך לתמוך בו ולחזק אותו כל הזמן. כל יום בחודש אלול תורם למאמץ שלנו להיות אנשים טובים יותר ולחיות חיים משמעותיים יותר. לכן ראוי שכולנו נירשם לתכנית הטיפולית של חודש אלול שהחל זה עתה. נגלה שנפיק ממנה תועלת מרובה גם בהמשך חיינו.

 
שבת שלום,

 
הרב דוב בערל ויין

Subscribe to our blog via email or RSS to get more posts like this one.